V Kohtaaminen

V Kohtaaminen 17.-18.8.2015


Kehittäjien viidennessä kohtaamisessa hyppäämme tutkintoleirin kimppuun. Maanantaina 17. päivä aloitamme Kurjenmäkikodilla klo 10. Päivä lopetellaan klo 17. Silloin katsomme tutkintoa eteenpäin ja viemme yhdessä aineistoja Trelloon. Mukana Jaanan ja Villen lisäksi on Inkeri Liimatainen ja Pekka Jalava Koulutuskeskus Salpauksesta.

Seuraavana päivänä pohdimme oman ajattelun johtamista ja katsomme miten kehittäjän mieli toimii konsulttimme Eeva Jaakonmäen johdolla. Paikkana tuttu Valtuustosali klo 8.30-14.30.

Ensi viikkoon!



Maanantai 17.8. - Tutkintoleiri
Kurjenmäkikoti
Klo 10.00-17.00
Kohti tuotekehittäjän erikoisammattitutkintoa!
Tutkinnon asiat kuntoon
Jaana Utti, Ville Mäkelä Tamora Oy / Inkeri Liimatainen ja Pekka Jalava, Salpaus

Tiistai 18.8. - Oman ajattelun johtaminen
Valtuustosali
Klo 8.30-14.30
Oman ajattelun tiedostaminen ja johtaminen
Millainen on kehittäjän mieli?
Eeva Jaakonmäki, Tamora Oy


  "Olen juridiikan parista coachingin maailmaan siirtynyt sertifioitu coach. Neurotieteen ja positiivisen psykologian viimeaikaiset tutkimukset ovat vakuuttaneet minut siitä, miten jokainen voi oppia paremmin hyödyntämään oman mielensä voimaa. Oman asenteemme merkitys tavoitteiden saavuttamisessa, potentiaalin hyödyntämisessä ja omassa tyytyväisyydessä on todella tärkeä." -Eeva

 

Kurjenmäkikodilla

Me luomme uutta. Meidän yhteinen hyppääminen avoimeen digitaaliseen maailmaan velvoittaa siihen. Käyttöön on otettu iPadit, blogi, Trello, Twitter, Pinterest... Teemme nyt huomattavan eri tavalla, mitä normaalisti. Emme opeta ja opi jotain perinteisellä tavalla, vaan luomme yhdessä uutta. On syntynyt verkkonäkyvyyttä, on syntynyt uutta tekemisen tapaa. Tuotekehittäjän erikoisammattitutkinto on prosessi, joka kestää puolitoista vuotta. Esimerkiksi blogi kääntää koko viestinnän. Sitä kopioidaan eri paikkoihin. Se itsessään on hukea tuotekehitystyö. Se sisältää suunnittelun, lähtökohtien arvioinnin...kaiken. Hyvä Työelämä -messut, Elämä ja Aurinko, 105 tapaa käyttää iPadia terveyskeskuksessa... Isoja asioita ja aikaansaannoksia. Itse prosessia ei usein muista ellei sitä dokumentoi. Teillä kaikilla on varmuudella jo nyt tehtynä tuotekehitystyö, jolla te saatte näytettyä tuotekehittäjän erikoisammattitutkinnon. 

Hämenkyrön kunnan tavoitteet ovat huikeat. Yksi mm. se, että olette digitaalisen maailman edelläkävijä. Se tarkoittaa esimerkiksi sitä, että tieto virtaa yli toimialojen. Sitä optiota ei ole, että digitaalisessa maailmassa oleminen ei onnistuisi.

Teidän iso tavoite on hyvinvointiyhteiskunnan pelastaminen. Tavoitteena on, että kuntatyötä tehdään Hämeenkyrössä jatkossakin. Teidän tavoite on lisäksi kehittäjäorganisaation luominen Hämeenkyröön. On pystyttävä luomaan jatkuva kehittämisen kulttuuri ja asiakaslähtöinen kulttuuri. Tähän tehtävään liittyy strategian toteutus. Teillä on kehittäjän mieli ja kehittäjäorganisaatio. Yksilön tavoite on yksilönä kehittyminen ja tuotekehittäjäksi kehittyminen. Siihen kuuluu tutkinnon suorittaminen. Siinä osoitetaan, että olen kehittynyt tuotekehittäjäksi ja osoitan tiettyjä ammattitaitovaatimuksia. 

Blogi on onnistunut teillä erinomaisesti. Se on pullistelua teistä ulospäin. Asiakaslähtöisyyden toteuttamista. Näkyväksi tekemistä. Vuorovaikutusta. Se on tarina siitä, että kuntatyötä voidaan tehdä kannattavasti myös muualla. Kirjoittakaa sinne, ottakaa valokuvia. Blogikirjoitukset käyvät teille näytöiksi. 

Tutkitaan teidän osaamista ja katsotaan mitä osaamista olette näyttäneet. Sen jälkeen katsotaan osoittaako se tuotekehittäjän erikoisammattitutkinnossa vaadittavia elementtejä. Sen jälkeen se siirretään tutkintoaineistoon. 

Teidän yksi tavoite, erittäin iso tavoite, mihin lähdetään hakemaan lisää vahvistusta on tuotekehittäjäorganisaation rakentaminen. Teidän joukkoa vahvistetaan toisella tuotekehittäjäryhmällä. Twitter on yksi olennainen asia. Te olette twitterissä yhtä. Te olette Hämeenkyrön Kehittäjät. Se on kehittäjien identiteetti.Twiittaa siellä. Mieti mikä on sellainen asia, mitä haluat sanoa omasta työstäsi. Twitterissä teillä on myös valmista materiaalia näyttöihin. Twitter on myös tiedon suodattamisen väline. Omien tarinoiden kertomisen väline. Se tulee varmasti korvaamaan myös asiakastyytyväisyyskyselyitä. Kehittämisjuttu menee spontaaniin vuorovaikutukseen. Tarkoituksena on, että kaikki on kehittäjinä näkyviä. Se kuuluu ammatti-identiteettiin. Tutkinnon tavoitteissa on omaan henkilökohtaiseen kehittämiseen liittyviä tavoitteita. Yksi tavoite on sietää digitaalista maailmaa. Se kuuluu tuotekehittäjän kehittymiseen.

Pinterest. Kuvilla kertomista. Tulevaisuus on sosiaalinen, digitaalinen ja visuaalinen. Pelkät sanat vahvistavat usein vanhoja lokeroita. Valokuvilla kielemme muuttuu enemmän yhteiseksi. Kertomus on helpompi kertoa kuvin. Olette dokumentoineet edistymistänne Pinterestillä, Twitterillä ja blogilla. 

Trello. Kun trelloon perustetaan tieto, on sen tiedon omistajuus kokonaisuudessaan sinulla. Sinä päätät ketkä sitä näkee ja ketkä pääsevät sitä käyttämään. Tälläinen tieto ei ole rakenteista. Trello on maailma, jossa tieto on projektin aikana kaikille näkyvissä samanaikaisesti samankaltaisena. Siinä kutsutaan tietoa katsomaan sillä hetkellä. 

Mikä on teidän dokumentaation tila Trellossa? Trello ei jäsenny lienaarisesti, kuten ei maailmakaan. Se jäsentyy syklisesti. Ei ole enää suunnitteluvaihetta ja toteutusvaihetta. Projekti jäsentyy tilojen kautta. Ensimmäinen tila on to do -tila. Niille asioille on päivämäärä, vastuuhenkilöt yms. Sen jälkeen on tila, joka on doing-tila. To do -listalla olevia voidaan tehdä, doing-listalla olevia ollaan tekemässä ja tuloksia voi jo seurata. Done-tilassa olevat asiat on jo tehty. Laita nuo listat aina kaikkiin tauluihin. Se helpottaa ja auttaa hahmottamaan projektia helpommin. Muuten trelloa tulee käytettyä helposti tiedontallentamisvälineenä. 

Trello perustuu käyttäjistymisen ajatukseen, bring your own device. Se sisältää sen, että sinulla on pääsy tietoon. Se sisältää myös sen, että laitteet tulevat kuluttajille ennen kuin ne tulevat yrityksille. Meidän on siedettävä sitä, että opetuksen aikana ihmisillä on erilaisia koneita ja älykännyköitä joita he räpläävät. Meidän tavoitteena on herättää heissä ajatuksia, mutta he voivat hakea jatkuvasti lisää tietoa myös muualta. Sitä meidän pitää sietää ja jopa kannustaa siihen.

Sinulla on tutkintotaulu. Miian tutkintoon valmistautuminen. Siihen kannattaa laittaa listat to do, doing, done. Muistilista-tyyppisesti. Meidän intressi on se, että sinne tulee mahdollisimman hyvin ja kattavasti niitä asioita, joissa olet osaamistasi osoittanut. Sinun parhaat palat. Niitä projekteja, joissa pystyt osoittamaan osaamisesi. Kukaan ei pysty olemaan tuotekehittäjä yhden tuotekehitystyön tekemällä. Niitä on tehtävä useita. Blogi, 105 tapaa käyttää iPadia, Neiti Etsivä... Ne, jotka näkyvät trellossa, ovat jäsentyneet aika lailla tuotekehitysnäkymiin. Meidän idea on poimia niistä asioita tutkintoon valmistautumis Trelloon. Samalla katsotaan sitä niin, että ulkopuolinen arvioija pystyy niitä hyväksymään. 

Nyt ei kirjoiteta mitään, mitä sinulla ei jo ole. Vaan poimitaan asioita tehdyistä töistä. Kopioidaan listoja ja kortteja omaan tutkinnon valmistautumis trelloon.

 

 

Valtuustosalilla


ESSI JAAKONMÄKI - MATERIAALI, PDF >>

Ajattelu ja asenteet
Myönteinen energia
Fokus 

Mitä tulevaisuuden työ vaatii?

  • Kykyä irrottautua tietämisestä
  • Joustavaa ja luovaa ajattelua
  • Muutoksen ja epävarmuuden sietokykyä
  • Vuorovaikutustaitoja - sosiaalisten taitojen merkitys kasvaa
























HYVÄN METSÄSTÄJÄT

Kehittäjän matkaa on käyty nyt vuosi. Mitä hyvää olet saanut vuoden aikana? Miten olet kehittynyt? Mitä olet tehnyt? 
  • Rohkeus
  • Innostus
  • Kokeilut
  • Näen kehittämisen eri tavalla
  • Uusia näkökulmia
  • Itsetunnon kasvaminen
  • Kannustus ja jakaminen
  • Lupa kehittää
  • Ideoita 
  • Kehittäjän mielen

Mitä hyvää toisessa kehittäjässä on?

Mikä tuo draivia omaan työhösi? 





Kehittäjät harvinaisesti hiljaa aloillaan.

 



 













 

Mitä otat mukaasi tästä päivästä? Mitä sinulle jäi mieleen?

Positiivisuus arjessa ja töissä. Growth-mindset. Mitä tapahtuu kun tulen töihin? Toivottavasti ihmisille tulee positiivinen fiilis. Herätti ajatuksia. Miten positiivinen energia saataisiin liikkeelle. Hyvä päivä, kiitos. Sai osallistua. Laitetaan työkavereiden kanssa hyvä kiertämään. Tosi kiva päivä. Erilaista ajattelua. Pois draamasta. Mielenkiintoinen päivä. Fokus, mielenhallinta. Alan tuulettelemaan enemmän. Hyvä päivä, mielenkiintoinen. Laittoi ajattelemaan miten itsekin pystyn vaikuttamaan työpaikan tunnelmaan. Hyvä päivä, kiitos. Mielekkäät työtehtävät, miten räätälöin. Positiivisen tunnelman hakeminen. Mitä oikeasti edustan? Täällä on ollut kiva olla teidän kanssa. Monen monta kivaa juttua, jotka jäivät mieleen. Kokeilen Disney-mallia kehittämistyössä. Luovaa ajattelua. Koko ajan peilasin itseäni ja työyhteisöä päivän aikana. Positiivisuus jäi mieleen. Miten pystyn coachaamaan työyhteisöä. Oman ajattelun tiedostaminen ja johtaminen. Energiat jäi mieleen. Ihana, positiivinen päivä. Omalla käytökselläni pystyn vaikuttamaan. Onnellisuus. Aidon positiivisuuden löytäminen. Kiitollinen hyvistä asioista. Antoisa päivä. Hirveästi materiaalia työyhteisöön ja asiakastyöhön. Paljon hyvää, kiitos. En lähde negatiivisuuteen mukaan. Mukavaa. Hieno, energinen päivä. Mielelläni ajan moottoripyörällä mieluummin kuin istun laatikossa :)

 

Asiantuntijat 

 
 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti